Contoh Teks Berita Bahasa Jawa

By Sandy Kurnia Fajar -

Berita adalah salah satu bentuk informasi terbaru atau bisa juga informasi mengenai suatu hal yang sedang berlangsung terjadi disekitar kita. Berita biasanya disajikan dalam bentuk media cetak, internet, siaran, atau bahkan melalui mulut ke mulut yang di sampaikan oleh orang yang satu kepada orang yang lainnya.

Wartawan merupakan seorang yang mempunyai tugas untuk melaporkan informasi untuk dijadikan suatu berita yang akan dipublikasikan melalui media tertentu.

Saat wartawan melaporkan informasi untuk dijadikan suatu berita, informasi yang dilaporkan menjadi suatu bentuk ide serta fakta terkini yang telah dipilih sedemikian rupa dengan sengaja oleh pihak redaksi di dalam bagian suatu media. Sehingga informasi yang disiarkan dalam bentuk berita bisa menarik untuk diketahui khalayak umum.

Contoh Teks Berita Bahasa Jawa

Teks Berita adalah salah satu jenis teks yang di dalamnya berisi informasi dalam bentuk berita mengenai peristiwa tertentu yang disebarkan lewat  media tertentu juga, entah itu media tv, radio, internet, mulut ke mulut, atau media lain.

Informasi yang terdapat pada teks berita harus bersifat fakta dan nyata, namun biasanya tidak semua informasi yang ada dapat dijadikan sebagai berita.

Jika dalam bahasa jawa teks berita biasa disebut sebagai pawarta. Pengertian pawarta adalah teks berita yang disajikan dalam bentuk bahasa jawa. Nah berkaitan dengan hal tersebut di kesempatan kali ini Pintarnesia ingin berbagi artikel mengenai Berbagai Macam Contoh Teks Berita Bahasa Jawa.

Silakan teman teman simak dengan baik ulasan artikel tersebut di bawah ini ya. Macam – Macam Contoh Pawarta Lengkap:

Baca Juga: Tembang Macapat.

Contoh Teks Pawarta Tentang Bencana Alam Pohon Tumbang

Berikut di bawah ini adalah contoh teks pawarta bahasa jawa yang berisi mengenai bencana alam pohon tumbang di daera DIY. Contoh pawarta bencana alam :

Undan Lan Angin Sebabke Puluhan Wit Ambruk

Jawah dipunmaweni angin kencang ingkang nempuh hampir sedaya kabupaten/ kitha ing DIY ngakibataken macem-macem bencana, ing antawisipun yaiku wit ambruk ingkang kathah kedadosan ing kabupaten sleman, dina kamis sonten (5/1/2017).

Kepala posko lapangan ing balai dhusun sumberadi, kecamatan mlati, Mayor Infantri Yacobus Totok Artono ngginemaken menawi dampak saking jawah angin kesebat yaiku 67 wit ambruk, 78 griya terdampak, 4 titik jaringan PLN risak, uga fasilitas umum wujud gedung PAUD uga MTS kembrukan wit.

“Griya ingkang risak yaiku 45 omah ing kecamatan mlati uga 22 unit ing kecamatan seyegan,” ture Totok, jemuwah (6/1/2017).
berita-bahasa-jawa-2017

Kedadosan kesebat kedadean ing sonten dinten menjelang dalu, mila upaya ingkang saget piyambakipun tumindakake yaiku kaliyan numindakake pendataan lapangan.

Salajengipun, saking rapat kewates kaliyan BPBD DIY kersaa MUSPIKA Kecamatan, diputusaken pengerahan relawan datheng lapangan dipunwontenaken ket jemuwah (6/1/2017) enjang ngantos sonten.
“Akhiripun, dinten niki (jemuwah) makempal 291 relawan saking kecamatan mlati. Tindakan ingkang dipuntumindakake skala prioritas enten ing griya warga ingkang terdampak lajeng uga akses radin ingkang ketutup wit,” ngendikan Totok.

Ngantos jemuwah siyang, Totok nyabaraken menawi mboten enten laporan korban jiwa inggil kedadosan kesebat. Saleresipun, jawah angin ingkang ngakibataken wit ambruk kedadosan saben taun.
Pihake pun sampun numindakake upaya antisipasi kanthi sacara rutin numindakake sosialisasi datheng dhusun-dhusun mawi numindakake pemangkasan wit ingkang dipunanggep rawan.

“Kendalane nalika saking warga enten ingkang kewratan menawi wit dipangkas. Alasanne punika sumber pamanahan ekonomi piyambake sedaya, tuladhanipun wit mlinjo ingkang dipunginakaken konjuk pamanahan keluarga,” bacute.

Sewentara punika, Manager Pusat Pengendali Operasi Penanggulangan Bencana (Pusdalops) BPBD DIY, Danang Samsurizal mertelakaken menawi dampak jawah angin ing DIY paling kathah wonten ing kabupaten sleman ingkang kedhawah ing 28 titik, kitha Yogyakarta ing 5 titik, Kabupaten Bantul Ing 1 titik, Kabupaten Gunungkidul ing 4 titik, lan Kabupaten Kulonprogo 2 titik.

“Konjuk wilayah kitha Yogyakarta, kabupaten bantul, kabupaten kulonprogo uga kabupaten gunungkidul lajeng dipuntangani saking BPBD sapanggen,” pajaripun.

Miturut data sementara ingkang katampi pihake, kecatet konjuk ing kitha Yogyakarta yakni ing Gondokusuman, Jetis, uga Tegalrejo masing-masing ngalami wit ambruk uga kabel pln ingkang pedot.

Salajengipun ing Kabupaten Bantul yakni ing piyungan Bantul, wit ambruk ngembruki kalih griya warga. Sewentara ing Kabupaten Gunungkidul persis e ing Playen ugi ngalami wit ambruk.

Ing dina punika jawah dipunmaweni angin kencang wangsul nempuh sakunjukan wilayah sleman, senin (9/1/2017) siyang. Sawilangan wit ambruk dipuntempuh angin. Setunggal dipunantawisipun kedadosan ing dusun bangunrejo tridadi sleman. Warga sekitar, kurniawan (32) ngendikakaken sekedhikipun enten gangsal wit sengon ukuran saweg ambruk.

“Rnten gangsal wit, kalih ngengingi atap griya uga setunggal ngengingi kandang,” turene.
Kala niki sawilangan warga gotong-royong konjuk ngevakuasi pamitan kesebat.

Contoh Pawarta Tentang Pendidikan

Berikut di bawah ini adalah contoh teks pawarta bahasa jawa yang berisi mengenai memaknai suatu pendidikan. Contoh pawarta pendidikan:

Memaknai Pendidikan

Makna pamulangan luwih saka proses transfer kawruh saka guru menyang murid. Lan proses pencaian makna pamulangan sayekti iki kudu dilakoke saka kabeh elemen, klebu nglibatke warga masyarakat.

Pelibatan masyarakat iki sing gencar dilakoke Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan (Kemdikbud) neng ngisor komando Anies Baswedan. Wakilan Koalisi Masyarakat Sipil kanggo Transformasi pamulangan (KMSTP), Citra ngaji, mandang pamulangan dadi gerakan bareng masyarakat wae isih durung cukup. “nanging luwih jero meneh kepriye awake dhewe nggoleki makna pendidikan kuwi dhewe.

Dadekne pamulangan dadi proses sing bisa nggerake manungsa, dudu wae prosedur sinau mulang,” ujar Citra, njero siji diskusi neng Kemdikbud, Jakarta, dina Kemis (7/1/2016).

Amarga sifate dadi gerakan kuwi, tembung Citra, pamulangan bisa mbukak peluang masyarakat umum lan Kemdikbud lelinggihan ngrumusake pola paling becik kanggo negeri iki.

Hal kuwi diamini Sekretaris Jenderal Kemdikbud Suhardi. Miturut piyambake, tanggung jawab pamulangan dudu mung neng pundhak pamerentah nanging uga nglibatke masyarakat.

“Kabisan anggaran uga kewates banget. Yen awake dhewe ora ngliibatke masyarakat, mula ora bisa nggayuh kwalitas pamulangan sing luweh becik,” gamblange. Kemdikbud dhewe wis nglibatke publik ing jero macem – macem hal terkait pamulangan. Neng antarane, mbukak peluang nglaporke macem-macem pelanggaran pamulangan sing dekne kabeh temoni.

Contoh Pawarta Jawa Tentang Ekonomi

Berikut di bawah ini adalah contoh teks pawarta bahasa jawa yang berisi mengenai bitcoin sampai gas lpg 3kg. Contoh pawarta ekonomi:

Saka Bitcoin Tekan Gas Elpiji 3 Kg

Bank Indonesia (BI) dadi otoritas moneter Indonesia tegas nglarang transaksi pembayaran nggunakne bitcoin nang tahun 2018. Larangan bitcoin iki bakal diatur njero aturan Bank Indonesia utawa PBI sing manut rencana bakal ditoke njero wayah cedhak.

Sontak, hal iki nimbulke pro lan kontra, amerga wektu iki aji bitcoin lagi “ngedan” kanthi undhak-undhakan tekan 2.000 persen saka aji bitcoin neng awal tahun 2017.

Ekses utawa dampak saka larangan BI dhuwur panggunan mata dhuwit virtual bitcoin iki akeh disimak saka pamaca kanal ekonomi Kompas.

kabar sing uga disimak yaiku masalah kelangkaan gas elpiji 3 kilogram (subsidi) utawa gas melon. Adoh-adoh dina, neng awal 2017, Presiden Joko Widodo (Jokowi) wis ngendikakake yen penyaluran gas Elpiji 3 kilogram (subsidi) wis salah sasaran.

Info sing katampa Presiden kala kuwi ngendika menawa 65 persen energi jero bentuk elpiji 3 kilogram uga dinikmati saka rumah tangga sing ora prayoga nrima.

Pamburine, rega elpiji 3 kilogram subsidi utawa gas melon mundak saka rega Eceran paling dhuwur HET nganti Rp 24.000 saben tabung neng sacacah daerah.

Masalah tabung gas melon sing wektu iki akeh kanggo masyarakat kanggo gumantekne lenga lemah iki isih terus dadi sorotan pamiyos berita. Paling utama, jangkah pamerentah liwat Pertamina menyang ngarepe. Iki lima kabar populer:

Eneng Sanksi yen nggunakne Bitcoin njero transaksi?

Bank Indonesia (BI) dadi otoritas moneter lan sistem pembayaran ngomongke menawa mata dhuwit virtual, kaya bitcoin, dudu piranti pembayaran sing sah. Bank sentral negaske, piranti pembayaran sing sah neng Indonesia yaiku rupiah.

Masyarakat lan pandagang utawa merchant ugo dilarang nggunakne dhuwit virtual kaya bitcoin dadi piranti pembayaran. Nuli, apa sanksinya nek ana transkasi neng Indonesia nggunakne mata dhuwit virtual kuwi?

Masalah dhuwit Virtual, iki tembung Sri Mulyani

Menteri Keuangan Sri Mulyani Indrawati ngarep-arep masyarakat ora nglakoke spekulasi kanthi investasi neng dhuwit virtual, sak-werna bitcoin.
“Kanggo Indonesia, sing nampake kerep dimunculke amarga regane dhuwur, iki dilirik dadi mubarang bentuk investasi. Nangng kami ora ngarep-arep kedadean spekulasi utawa investasi sing banjur bisa nunakne,” ujar Mulyani, neng Jakarta, Kamis (7/12/2017).

Dudu Jack Ma lan Ma Huateng, iki wong paling sugih neng China

China dipandang nduweni cacah miliarder sing terus nambah saben taune. Hal iki sadalan karo tambah berkembange sektor teknologi neng China sing nglairake konglomerat-konglomerat sukses ngembangkan buta internet.

Taun iki, CEO lan pangawak Alibaba Jack Ma ora ana nang peringkat paling dhuwur daftar wong paling sugih neng China, dudu uga Ma Huateng, pangawak lan CEO Tencent. nuli, sapa sing dinobatkan dadi wong paling sugih neng China? Wong sing paling sugih neng China yaiku Wang Jianlin.

Elpiji 3 Kg Langka, iki Komentar Direktur Hulu Pertamina

Apa kelangkan elpiji 3 kg iki diakibatake mudhune produksi gas Indonesia, utawa kepriye? Ditemoni bubar acara peresmian Stasiun Pengumpul Gas Paku Gajah dan Kuang di Muara Enim, Sumatera Selatan, dina Rabu (6/12/2017), Direktur Hulu PT Pertamina Syamsu Alam njawab pitakonan saputer karangan elpiji 3 kg kesebut.

Airbnb: Indonesia dadi negara sing linuwih…

Salah siji situs hotel kuwi ndeleng menawa turis wektu iki, becik domestik arepa mancanegara, butuh samubarang sing beda, paling utama jero hal pengalaman sajrone plesiran. Saka kacamata Airbnb adhep kegiatan dekne kabeh neng Indonesia sajrone iki, kajaba soal pemesanan panggon, turis mancanegara bereksplorasi dhewe kanthi mubeng lan memoni macem-macem wong neng panggone nginep. Poin kuwi sing diaji pihak Airbnb ora dibisa yen turis nginep neng hotel kaya umume.

Contoh Pawarta Bahasa Jawa Tentang Bencana Alam

Berikut di bawah ini adalah contoh teks pawarta bahasa jawa yang berisi mengenai bencana alam banjir di cianjur. Contoh pawarta bencana alam:

Pawarta Banjir 2016

Sawise kedadeane bencana alam banjir nang dina Rabu 13 Januari 2016 bengi nuli, sethithike ana enem Kepala Keluaraga (KK) warga desa Warungkiara RT03, Sukamaju, Cianjur sing rekasa ketunan material sing ora sethithik.

Sanajan ora ana korban jiwa jero musibah kesebut, kerugian ditaksir nduwe aji Rp20 yuta luwih. Para korban saiki ngarep-arep ben cepet ana panangen infrastruktur panggon panguwawa lemah neng bantaran kali Cisrua sing mbludak.

Miturut Esih, salah siji korban, kondisi wektu iki nggawe dheweke lan warga liyane rumangsa kuwatir bakal kedadean hal padha pas cuaca ala bali kedadean, banda lan barang duwene lan warga liya sing dadi korban banjir entek kegawa arus amarga derese kali sing banjir.
pawarta-basa-jawa-banjir-2016
“Omah kontrakan arti (45) ambruk ditempuh banjir. Tembok tangen omah buri sekitar 50 meter ambrol, lan banda duwe Iwan neng ngomah sewaan kegawa arus,” tembung pangarep RT03, Asep Muhaemin, Kamis tanggal 14 Januari nuli.

Para korban wektu iki ngarep-arep kanggo sacepete oleh bantuan, becik saka pihak Badan Penanggulangan Bencana Daerah (BPBD), Dinas Pengelolaan Sumber Daya Air lan Pertambangan (PSDAP), utawa instansi terkait liyane. Cendhake, dekne kabeh ngarep-arep ben pamerentah Kabupaten (Pemkab) Cianjur cepet tanggep njero nangani bencana sak-werna iki.

Dikuwatirke yen udan deras bali mudhun, kali Cisarua bisa ngalami banjir gede meneh. Lan kanggo antisipasi hal kesebut, minimal kudu ana realisasi panangen TPT neng sadawa bantaran kali Cisarua.

“Pengene aja nganti kedadean maneh, mula kuwi cepet kudu ndang didandani. Warga ndaambake banget sacepete ana panangen TPT,” tutur Riki (30), Salsah satunggaling warga.

Jeje 46 th, korban banjir liyane, mengungkapke menawa nang banjir sing kedadean wingi kui, korban sing paling parah yaiku omah kontarakan ne arti sing rubuh kesapu tempuhan banyu.

“Mesake kuwi sing ngontrak, banda ne kegawa banjir,” gamblang dheweke

Contoh Teks Berita Bahasa Jawa Tentang Kecelakaan

Berikut di bawah ini adalah contoh teks pawarta bahasa jawa yang berisi mengenai tabrakan lalu lintas. Contoh pawarta kecelakaan :

Pawarta Tabrakan Lalulintas

Polrestabes Semarang isih nyelidiki sebab saka kecelakaan maut neng dalan Sriwijaya, ngarep TBRS, dina Rabu (6/1) nuli sing ngakibatake loro (2) wong mati. Nganti wingi, polisi durung bisa mriksa Hanif, korban slamet kecelakaan amarga isih nglakoni perawatan neng Rumah sakit.

”Kita butuh korban sing slamet kanggo dijaluki katrangan awal marang kedadean kecelakaan kesebut. Mengko yen wis dipriksa bisa meruhi amergane apa,” Tembung Panit Laka LAKALANTAS Polrestabes Semarang Iptu Jumantri marang Wartawan, dina Kamis tanggal 7 januari kepengker.
contoh-beirta-dalam-bahasa-jawa-tentang-kecelakaan.

Dheweke nuturake, saka sacacah saksi, kecelakaan sing newaske loro wong kesebut sadurunge mung krungu suwara tabrakan sero. Dikira loro tunggangan saka arah bedha padha mlaku kanthi banter sadurung tubrukan.

”Mbokmenawan pengendara saka arah wetan dalane mudhun lan banter, saka kulon uga banter kuwi sing ora bisa dihindari,” turene.

Salah sawong kanca korban Damar Eko Prasetyo, Hanafi warga dalan Lobak RT06, Tlogobayem, Tembalang isih ndalani perawatan neng RS Roemani lan kondisine kritis.

Hanafi ngalami tatu nang kanggonan rai ngisor tepate neng kanggonan rahang. ”Dheweke isih dirawat neng RS Roemani, Hanafi kuwi sing mbonceng korban Damar Eko Prasetya,” gamblange.

Jenasah pengendara Honda Vario putih umur sekitar telung puluh (30) taun, nduwe awak kurus, kulit werna sawo mateng, ngrambut cendhak kanthi nggunakne klambi putih kembang-kembang wektu iki isih neng kamar mayit RSUP dr Kariadi.

Saka pakoleh penelusuran ing TKP, korban ngrupakne bakul pitik potong neng pasar Karangayu. ”Nanging kanggo mestekne kita arep nglakoke penelusuran lan panggolekan identitas amarga dheweke ora nggawa identitas arepa SIM utawa STNK,” tambahe

Contoh Berita Bahasa Jawa Tentang Kecelakaan

Berikut di bawah ini adalah contoh teks pawarta bahasa jawa yang berisi mengenai kecelakaan ing pantai Parangtritis. Contoh pawarta kecelakaan laut:

Kecelakaan Pantai

Kecelakan segara bali kedadean neng pantai Parangtritis, dina Minggu (19/11/2017), sekitar gebug 13.00 WIB. Kecelakaan iki nimpa telu bocah wadon yaiku Nicky Fitriani (15), Marini (38), lan Sunarti (39), ketelune warga Sragen, Jawa tengah. Kronologi kedaden kawitan pas rombongan keluarga saka Sragen Tengah plesiran neng Yogyakarta lan adus neng pantai Parangtritis.

Saking dolanan banyu, ketelu korban ora eling nglangi menyang tengah nganti palung laut. “Wektu adus dumadakan ketelu korban keseret ombak menyang kidul,” ujar Brigadir Sunarto, anggota SAR Polairud Polda DIY, dikutip saka laman resmi Polda DIY.

Untunge , korban cepet bisa dievakuasi dadine ora ana korban jiwa jero kadadean iki. Brigadir Suharto ngelengeke kanggo para wisatawan pantai supaya bisa nggatekake tanda lan ngutamakne kaslametan wektu nglangi.

Contoh Teks Berita Jawa Tentang Bencana Alam Banjir dan Longsor

Berikut di bawah ini adalah contoh teks pawarta bahasa jawa yang berisi mengenai banjir dan longsor. Contoh pawarta bencana alam :

Pawarta Banjir Garut lan Longsor Sumedang

contoh teks pawarta banjir

Kepala Pusdatin dan Humas Badan Nasional Penganggulangan Bencana (BNPB) Sutopo Purwo Nugroho, ngendikake kronologi kedaden banjir bandang neng Garut lan Sumedang dianyak saka Selasa (20/9/2016) gebug 19.00 WIB, udan deras marakake debit banyu kali Cimanuk lan kali Cikamuri munggah kanthi cepet.

Gebug 20.00 WIB banjir kedadean nganti sadhuwur dhengkul banjur sekitar jam 23.00 WIB banjir sadhuwur 1,5-2 meter. Wektu iki sakanggonan banjir wis surut.
Berita Banjir Garut & Longsor Sumedang Bahasa Jawa Paling Anyar 2016

“iki nunjukake kondisi hulu DAS Cimanuk wis rusak lan kritis,” ungkap Sutopo kaya dikutip saka antara, Rabu (21/9/2016)

Kejaba kuwi, njero wayah sing hampir barengan kedadean longsor neng desa Cimareme, Kecamatan Sumedang kidul, Kabupaten Sumedang, Provinsi Jawa kulon nang Selasa (20/9/2016) gebug 22.00 WIB.

“Longsor menimbun loro unit omah. Loro wong ditemokake tewas lan diduga loro wong isih tertimbun longsor. Panggolekan korban isih dilakoke,” tuture.

Sutopo ngomongke kebutuhan mendesak wektu iki yaiku dana jaga anggo kanggo operasional pananganan darurat. Beras lan panganan dibutuhake kanggo pananganan pengungsi.

“Masyarakat diimbau kanggo terus ningkatake kewaspadan saka ancaman banjir lan longsor. Udan bakal terus ningkat nganti puncake Januari 2017 neka. La Nina, dipole mode negatif lan angete saben banyon segara neng Indonesia marakake curah udan akeh, luwih gedhe saka normale sing bisa micu banjir lan longsor,” turene.

Terkait karo kebutuhan mendesak kanggo korban banjir, Gubernur Jawa Barat Ahmad Heryawan nuturke pamerentah Provinsi (Pemprov) Jabar wis ngirimake bantuan kanggo korban banjir bandang sing kedadean neng Kabupaten Garut lan longsor neng Kabupaten Sumedang.

“Kami wis nglakoke pananganan bencana kaya evakuasi, ngawakake posko, lan menehake bantuan,” tembung Ahmad Heryawan neng Bandung, Rabu, (21/9/2016)

Aher nuturke bantuan saka Pemprov Jabar wis anyak dikirimake ket mau bengi.

Kondisi wilayah sing ditempuh banjir diyektekne cukup parah, sing mutawatiri dheweke banjir uga nempuh fasilitas umum rumah sakit Umum Daerah (RSUD) Dokter Slamet. Pasien rumah sakit nganti wektu iki isih durung dialihake menyang fasilitas sing luwih becik, kanggo sementara sakanggonan pasien diungsikan neng lorong-lorong rumah sakit neng lantai loro. Berita Banjir Garut & Longsor Sumedang Bahasa Jawa Paling Anyar 2016.

Contoh Teks Pawarta Bahasa Jawa Tentang Masyarakat

Berikut di bawah ini adalah contoh teks pawarta bahasa jawa yang berisi mengenai dana kur tahun 2017 sebesar 110 triliun yang disalurkan. Contoh pawarta masyarakat :

Dana 110 Triliun Bakal disalurke KUR Tahun 2017

Lembaga-lembaga kang bakal dadi penyalur kredit usaha rakyat (KUR) uga jatah masing-masing dereng ditentuke.

Pangunjukan enggal dipuntumindakake Kementerian Koordinator Perekonomian ing akhir Januari menika. Padahal, alokasi KUR ing taun niki ageng sanget, yaiku dumugi Rp 110 triliun.

’’Konjuk kuotane, kita ningal saking rapat kesebat badhe yok-napa,’’ tembung Deputi Bidang Usaha Jasa Keuangan, Jasa Survei, uga Konsultan Kementerian BUMN Gatot Trihargo ing gedung PT Bank Rakyat Indonesia Tbk (BRI), Dina Selasa (24/1). Parandosipun, Gatot memprediksi proposal KUR kirang langkung mirip kados taun lajeng.

Bank BUMN panampi jatah KUR paling ageng ugi bokmenawi taksih BRI. Amergi, bank punika nggadhahi basis nasabah mikro paling ageng wonten Indonesia.

’’Menawi konjuk KUR mikro, piyambakipun (BRI) nglangkungi, nanging konjuk KUR ritel semu sekedhik ing ngandhap (mboten sasae penyaluran KUR mikro),’’ lajengipun.

Taun lajeng, KUR BRI nyalurke dana Rp 69,4 triliun utawi 91,1 persen saking total penyaluran KUR pamerentah.

Mayoritas disalurke datheng sektor gramenan uga pertanian. Nasabah UMKM berkontribusi 70 persen saking total penyaluran KUR kesebat.

Direktur Retail Banking PT Bank Mandiri Tbk Tardi mengungkapkan, ing 2017, pihaknya nyagedaken jatah KUR sekitar Rp 13 triliun.

Bank Mandiri nyagedaken mandat saking Menko Perekonomian Darmin Nasution konjuk langkung kathah menyalurkan Dana KUR datheng sektor produktif.

’’Rp 13 triliun punika dereng ditetepke mestinipun, mboten enten watesan saleresipun, nanging dipunsurung kajengen diupayakan datheng arah produksi. Ingkang produksi diharapke 40 persen (saking total penyaluran),’’ ujar Tardi.

Taun lajeng, KUR ingkang disalurkan datheng sektor produktif dumugi Rp 13,3 triliun. Sektor produktif ingkang dipunpangangkah, antawis ipun usaha sektor pertanian, ulaman, industri pengolahan, uga industri griyan.

Konjuk nggenjot penyaluran KUR tahun punika, Bank Mandiri bakal ngathahaken nyambut damel sami kaliyan nasabah korporasi uga commercial banking.

Nasabah-nasabah kesebat diharapke sanguh nyaranke calon panampi KUR ingkang tepat saking mitra bisnise menika.

Contoh Teks Pawarta Tentang Bencana Alam Gempa

Berikut di bawah ini adalah contoh teks pawarta bahasa jawa yang berisi mengenai bencana gempa di mentawai provinsi sumatera barat. Contoh pawarta bencana alam :

Pawarta Gempa Mentawai

contoh teks pawarta gempa

Gempa bumi 8,3 Skala Richter (SR) ngguncang Kepulauan Mentawai, Sumatera Barat. Gempa bumi niki berpotensi kedadosanipun tsunami.
Informasi ingkang dipunklempak saking BMKG, gempa kedadosan sekitar gebag 19.49 WIB, dinten Rabu (2/3/2016). Lokasi gempa wonten 5. 16 LS, 94.05 BT utawi 682 Km kilen Daya Kepulauan Mentawai.

Sawise gempa 8,3 SR, ing Kepulauan Mentawai dina Rabu (2/3) jebulna ugo kraos cekap dangu ing kitha Padang.
pawarta-berita-bahasa-jawa-gempa-mentawai-2016Bahkan gempa ingkang bermula ing gebag 19.49 WIB kraos sekitar setunggal menit. Nanging mboten kedadosan gempa susulan.

Salah setunggal Warga Gunung Pangilun, kitha Padang, Provinsi Sumatera Barat, Satyo Erindra ngginemaken menawi lampu gantung ing griyanipun sempat obah. Piyambakipun sempat kuwatos lampu dhawah.

“Nanging namung obah kamawon. Alhamdulillah lampu mboten dhawah kala gempa,” turin Satyo kala dipunhubungi Wartawan lewat HP. Dipunpertelakaken piyambakipun, ngantos kala niki piyambakipun taksih sanguh ngginakaken jaringan telepon uga internet.

Jaler ingkang disapa Tyo, ngira awale mboten ngelingi gempa. Amergi kala punika piyambakipun nembe mantuk nitih mobil. Awale Tyo ngira mobile goyang, nanging kraos goyangan cekap dangu. Jebulna sampun kedadosan gempa. Goncangan gempa pancen mboten ageng.

Nanging durasine cekap dangu. Hal punika berdurasi sekitar setunggal menit. “Kula kinten mobil goyang, jebulna gempa,” terangipun.

Dipunminggahaken Tyo, ngantos kala niki masyarakat ing lingkungane taksih was-was mbok menawi enten gempa susulan. Nanging sakunjukan masyarakat mileh konjuk mlebet datheng griya. Piyambake sedaya ngupados konjuk mboten panik. “Nggih taksih nengga informasi. Warga kuwatos kedadosan Tsunami nanging tetap usaha supados mboten panik,” terange

Baca Juga: Cerita Rakyat Bahasa Jawa.

Contoh Teks Pawarta Tentang Kesehatan

Berikut di bawah ini adalah contoh teks pawarta bahasa jawa yang berisi mengenai memaknai pemeriksaan kesehatan untuk petugas kebersihan dan tukang becak secara gratis. Contoh pawarta kesehatan :

Priksa Kawarasan Tukang Becak Lan Petugas Kebersihan Gratis

Sacacah pangerja informal kaya tukang becak lan panugas keresikan njamu gratis neng Alun-alun Wonosari, Kamis (12/11/2015). Kemempengan iki dianakne saka Dinas kawarasan Kabupaten Gunungkidul jero saperlu ngelingi dina kawarasan Nasional sing menyang 51.

Kepala Bidang Pengendalian dan Pencegahan Penyakit Dinas Pendidikan, Sumitro nuturke, kanthi kemempengan priksa gratis iki dikarepke bisa nuwuhake kelingan masyarakat karo pentinge njaga kawarasan lan tambah nggampangna akses kawarasan kanggo kabeh lapisan masyarakat.

“kita ngarep-arep priks gratis marang pangerja informal uga masyarakat umum iki. Muga-muga bisa nambahi kelingan kanggo masyarakat,” turene.

pawarta-bahasa-jawa-terkini Sumitro muwuhi, jero priksa gratis iki, pasien mbisakne ladenan kawarasan ngrupa pemeriksaan gula darah, tensi darah, mawa konsultasi kawarasan karo dokter sepesialis.

“Kabeh kuwi awake dhewe wenehna kanthi gratis,” ature.

Sawentara kuwi salah siji pasien, kukuh Wiyanto ngaku cukup kebantu dening anane priksa ping gratis iki. Dheweke ngarep-arep kemempengan mangkene bisa dilakoke kanthi rutin utamane kanggo masyarakat cilik.

“Sajrone iki aku nyat kerekasan mbisakne hal gratis jero priksa, mula kanthi hal iki aku nyat cukup kebantu. Yen bisa sacara rutin mesti kawarasan masyarakat cilik kaya aku bisa jamake,” turene

Kesimpulan

Dengan kita membaca teks pawarta maka diharapkan kita bisa mendapati berbagai macam informasi penting yang ada disekitar kita sehingga wawasan kita mengenai sesuatu yang ada di dunia ini akan semakin bertambah luas.

Baik seperti itulah artikel kali ini dari Pintarnesia mengenai Berbagai Macam Contoh Teks Berita Bahasa Jawa Lengkap, mudah mudahan artikel tersebut bisa bermanfaat untuk membantu teman – teman semuanya.

Apabila ada sesuatu yang ingin di tanyakan bisa teman – teman sampaikan melalui kolom komentar yang ada di bawah artikel ini, mohon maaf jika ada kesalahan kata atau kalimat pada artikel di atas.

Jangan lupa untuk membaca artikel menarik lainnya di Pintarnesia, terimakasih telah berkunjung untuk membaca artikel mengenai teks pawarta ini.

Sandy Kurnia Fajar
Sandy Kurnia Fajar
Hobi ngegame, jadi top player dan disayang mamah. Biar jadi orang yang berguna bagi banyak orang.

Artikel Terkait

Tulisan Aksara Jawa dan Pasangan
Tulisan Aksara Jawa dan Pasangan
Oleh Danang Febriyandra
Aksara Jawa
Aksara Jawa
Oleh Dimas Bimantoro
Tembang Macapat
Tembang Macapat
Oleh Arwina Nur Dyah Utami
11+ Cerita Rakyat Bahasa Jawa: Singkat dan Lengkap
11+ Cerita Rakyat Bahasa Jawa: Singkat dan Lengkap
Oleh Hasif Priyambudi
10 Contoh Pidato Bahasa Jawa Singkat Krama Alus & Krama Inggil
10 Contoh Pidato Bahasa Jawa Singkat Krama Alus & Krama Inggil
Oleh Hasif Priyambudi
Contoh Geguritan Bahasa Jawa
Contoh Geguritan Bahasa Jawa
Oleh Hasif Priyambudi

Baca Lainya Tastynesia:
  1. Singkong Thailand
  2. Keripik Singkong
  3. Tape Singkong
  4. Singkong Goreng
  5. Jus Mangga
  6. Tinggalkan Balasan

    Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *